Diverse behandel- trajecten
Een veel voorkomende knieblessure is de meniscusscheur. In onze behandeling maken we onderscheid tussen de acute- en de niet-acute meniscusscheur. Het is voornamelijk de niet acute meniscusscheur die meer tijd en aandacht nodig heeft om te herstellen. In 5 stappen geven wij inzicht hoe de behandeling van de niet-acute meniscusscheur in grote lijnen verloopt en waar u als patiƫnt mee te maken krijgt.

4/5 Opbouwen kniebelasting

In deze fase gaat u het belasten van de knie geleidelijk opbouwen, de snelheid waarmee u dit kunt doen is sterk afhankelijk van de ernst van de schade in de knie en de tijd die u voor de operatie al met knieklachten heeft gelopen.

U als patient in deze fase

Indien u de knie volledig kunt strekken en voldoende kunt buigen gaat u het gebruik van de krukken geleidelijk afbouwen. Autorijden en fietsen mag vaak weer als u zonder krukken goed en stabiel kunt lopen. Afhankelijk van uw eigen situatie moet u rekening houden met 2 tot 6 weken voordat deze activiteiten weer mogelijk zijn. Indien u vastloopt in de opbouw van belasten of de knie niet voldoende vrij kan bewegen, krijgt u fysiotherapeutische hulp om uw persoonlijke situatie te ondersteunen.

Bijzonderheden

Omdat een deel van de meniscus is weggehaald neemt de druk op het gewrichtskraakbeen toe, hierdoor heeft de knie in het begin meer moeite om langere tijd te staan of lopen. Daarnaast worden zwaardere belastingen zoals fietsen met tegenwind of traplopen tegengehouden omdat de toegenomen druk in de knie nog irritatie kan veroorzaken. Het is vooral belangrijk dat u de juiste balans vindt tussen het belasten van de knie en de tijd die de knie nodig heeft om van de belasting te herstellen.

Welkom bij de ledenpagina's van