Alles over de knie

Het kniegewricht vormt de schakel tussen het enkelgewricht en het heupgewricht en is een van de meest complexe gewrichten uit ons lichaam. Dit komt omdat de taken die de knie heeft binnen het bewegen zeer uiteen lopen. Zo moet de knie heel veel kracht kunnen overbrengen, daarnaast moet de knie assisteren in het stabiliseren van het lichaam en toch nog steeds zeer soepel en vrij kunnen bewegen. Deze drie eigenschappen hebben er toe geleidt dat de knie veel verschillende structuren bevat die er voor zorgen dat al deze eigenschappen in één gewricht zijn verwerkt.

Op basis van de drie hoofdfuncties van de knie kunnen we de volgende onderdelen waar die knie uit bestaat onderscheiden:

Kracht
Om kracht over te kunnen brengen heeft de knie een knieschijf die als een soort hefboom de enorme krachten van de knie kan verwerken. Daarnaast beschikt de knie over een uitgebreid netwerk aan pezen die krachten vanuit de spieren van het bovenbeen en onderbeen kunnen overbrengen.

Stabiliteit
Om te kunnen stabiliseren heeft de knie verschillende banden; de voorste- en achterste kruisband, de binnenste- en buitenste band. Deze banden remmen de knie bij kleine verschuivingen, maar geven bovendien een signaal naar de spieren toe op het moment dat ze onder spanning komen te staan. Dit signaal zorgt er voor dat de spieren rond de knie voldoende aanspannen zodat de knie niet verder verschuift en dus stabiel kan blijven.

Souplesse
Om de vrijheid en souplesse in het bewegen mogelijk te maken heeft de knie twee meniscussen (een binnenste en buitenste), een groot kraakbeen oppervalk en een aantal slijmbeurzen. De meniscussen geven de knie zachtere en bewegelijke randen zodat de knie kan draaien naast dat deze kan strekken en buigen. Het kraakbeen zorgt voor een glad en dempend beweegvlak zodat de knie met minimale weerstand kan bewegen. De slijmbeurzen in de knie zorgen ervoor dat de pezen van de knie soepel langs elkaar kunnen glijden zonder tegen elkaar aan te schuren.

De knie is verder gehuld in een vlies; het kniekapsel. Dit kniekapsel zorgt er voor dat de knie voorzien wordt van voeding en vormt een scheiding tussen het gewricht en de omliggende botten en pezen. Daarnaast geeft het kapsel informatie aan de gebruiker (u dus) over hoe de knie zich voelt; stijfheid of pijn tijdens of na belasten wijzen op mogelijke schade in het kniegewricht. Zo informeert de knie u over of u een bepaalde belasting aan kunt en of er eventuele schade in de knie aanwezig is.

Zeer belangrijk blijft dat de knie binnen het bewegen samen werkt met de enkel en heup. Indien er veranderingen in een van deze gewrichten optreden heeft dat altijd effect op het bewegen in de overige gewrichten.

Welkom bij de ledenpagina's van