Onderzoek wijst op preventieve werking fysiotherapie bij artrose

Al op betrekkelijk jonge leeftijd is te zien of iemand met knieklachten een verhoogde kans heeft om later knieartrose te ontwikkelen. Onder meer mensen met een meniscusletsel of een gescheurde kruisband lopen risico, blijkt uit promotieonderzoek van Kasper Huétink (LUMC, afdeling Orthopaedie en Radiologie).

Deze risicofactoren waren bekend, maar nieuw is dat ze op jonge leeftijd al aantoonbaar zijn. Huétink raadt dan ook aan om jonge mensen met langdurige knieklachten op deze risicofactoren te beoordelen. Als ze een verhoogd risico lopen, dan kunnen bijvoorbeeld intensieve fysiotherapeutische trainingsprogramma’s helpen voorkómen dat artroseklachten het dagelijks functioneren ernstig gaan belemmeren. Kasper Huétink promoveerde op 23 september op het proefschrift ‘Knee complaints and prognosis of osteoarthritis at 10 years. Impact of ACL ruptures, meniscal tears, genetic predisposition and surgery.’

Lees meer

Seminar innovatieve samenwerking orthopeden en fysiotherapeuten regio Rijnland

Sinds haar oprichting in 2014 organiseerde het Rijnlandknienetwerk afgelopen maandag 15 juni voor de derde keer een seminar voor aangesloten fysiotherapeuten uit de regio en orthopeden uit het Alrijne ziekenhuis.

Dit maal werd de orthopeden inzicht gegeven in de onderzoeksstrategie van de fysiotherapeut en voerden fysiotherapeuten de plaatsing van een nieuwe voorste kruisband in de knie op een oefenmodel zelf uit. De omgekeerde wereld dus. Door bij elkaar in de keuken mee te kijken en te ervaren hoe de werkzaamheden plaats vinden kunnen de deelnemers van het Rijnland knienetwerk hun diensten beter op elkaar afstemmen.

Als orthopedisch chirurg is Joris Jansen al vroeg in zijn carrière betrokken bij de knieoperaties. Sinds 2011 is hij in het orthopedisch team van het Alrijne ziekenhuis samen met Saskia Wiersma verantwoordelijk voor de knieoperaties.

Joris; ‘Jaarlijks opereren we in het Alrijne Ziekenhuis ruim 500 knie-artrose patiënten door een knieprothese te plaatsen. Daarnaast worden er ongeveer 160 kruisband reconstructies per jaar uitgevoerd en een veelvoud aan kijkoperaties van de knie. Het is voor het succesvol herstel van deze groep patiënten uitermate belangrijk dat er een goede afstemming is tussen de orthopeed die de operatie uitvoert en de fysiotherapeut die het revalidatietraject op zich neemt. In de bijeenkomsten zoals deze delen we kennis en nieuwe inzichten in het operatie- en revalidatietraject van de kniepatiënt. Het is voor mij zeer nuttig om te zien hoe de fysiotherapeut zijn kniepatiënt onderzoekt en welke factoren door hem of haar behandeld kunnen worden’.

Ook voor de aangesloten fysiotherapeuten was het een zinvolle avond, met acht praktijken, die zich allen op de knierevalidatie gespecialiseerd hebben, is de regio ruim vertegenwoordigd.

Peter Visser van Visser fysiotherapie in Leiden is sinds het begin betrokken bij de oprichting van het Rijnland knienetwerk. Peter; ‘Als fysiotherapeut is het geweldig interessant om te ervaren hoe precies het werk van de orthopedisch chirurg eigenlijk is. Om zelf een keer in een proefopstelling met deze instrumenten te kunnen werken heeft mij geholpen om beter inzicht te krijgen in het werk van de orthopeed. In de dagelijkse praktijk kan ik dit gelijk toepassen in de voorlichting en adviezen die ik aan mijn patiënten meegeef.’

Door de betrokken disciplines met elkaar te verbinden kunnen we de patiënt centraal stellen en kwalitatief hoogwaardige zorg aanbieden voor de kniepatiënt binnen haar eigen regio.

Lees meer

Het RijnlandKnienetwerk in de praktijk

De fanatiek hockeyspelende Frank van 14 jaar liep in augustus 2014 een vervelende blessure op. Hij viel van zijn longboard en brak daarbij, net onder zijn knie, zijn scheenbeen tevens is ook de pees van de bovenbeenspier hierbij losgeraakt. Hiervoor is hij geopereed in het Rijnland ziekenhuis bij een van de aangesloten orthopeden van het netwerk.
Na de operatie is de revalidatie procedure gestart waarbij de orthopeed schakelt met een fysiotherapeut uit het netwerk. De eerste vier weken mocht de knie niet belast worden en droeg Frank een brace. Met de fysiotherapeut is vervolgens een behandelplan opgesteld om er voor te zorgen dat Frank zo snel mogelijk weer kon hockeyen.

In de eerste face wordt getraind op het weer leren lopen en buigen en strekken van de knie. Hierna wordt aandacht besteed aan de belastbaarheid van de knie. Door middel van een strak trainingsprogramma in de oefenzaal en oefeningen om thuis te trainen wordt de belastbaarheid van de knie opgebouwd. Elke fase in het traject werd afgesloten met enkele testen om zo te kijken of de knie voldoende aan kan en er gestart kan worden met de volgende fase. Nadat de belastbaarheid is opgebouwd werd gestart met het sportspecifiek trainen, eerst nog in de oefenzaal waarbij de oefeningen steeds zwaarder en sneller werden. Daarnaast wordt ook gewerkt aan het uithoudingsvermogen om zo een optimale situatie te creëren. Rond de kerstperiode kon er voor het eerst weer op het veld getraind worden, nog steeds onder begeleiding van de fysiotherapeut. De oefeningen richten zich nu vooral op de sportspecifieke eigenschappen en ondergrond. Er word veel getraind met loopladders, spronghekjes en weerstand banden en natuurlijk ook met de stick en de bal. Voordat Frank weer kan aansluiten bij de trainingen van zijn team zal hij eerst nog een biodexmeting moeten doen bij een van de testcentra’s van het Rijnland Knienetwerk. Hierbij wordt gekeken of het krachtsniveau in beide knieën optimaal is. Daarna kan hij weer lekker mee gaan trainen en zich richten op de competitie.

Waarbij Frank dacht dat hij misschien wel helemaal nooit meer zou kunnen hockeyen staat hij nu na een half jaar intensive revalidatie weer op het veld. ‘De revalidatie was zwaar maar ik ben nooit met tegenzin naar de fysio gegaan. Het werd al snel een soort training en door de sturing van mijn fysio bleef ik gemotiveerd om te werken aan mijn eigen herstel. Begin juni moeten de  schroeven/pennen uit mijn knie gehaald worden. Gelukkig zou het herstel hiervan volgens de orthopeed maar een week moeten duren. Dit komt mooi uit in het verloop van het hockeyseizoen, zodat ik de 2e helft van deze competitie nog kan spelen.’

Lees meer

Rijnlandknienetwerk opgericht

Vandaag 15 januari 2015 is de nieuwe website van het RijnlandKnienetwerk life gegaan, en daarmee is het netwerk ook voor het eerst officieel naar buiten getreden.

 

Lees meer

Welkom bij de ledenpagina's van