Werkwijze

Het Rijnland knienetwerk biedt een totaalpakket van diagnose, behandeling tot terugkeer in de sport bij verschillende soorten knieklachten. U kunt met knieklachten binnen een week al bij ons terecht. De intensieve samenwerking tussen verschillende betrokken disciplines zorgt voor een betere afstemming van de behandeling, waardoor herstel sneller en effectiever mogelijk is.

Het Rijnland knienetwerk bestaat uit fysiotherapeuten en orthopeden die zich allen gespecialiseerd hebben in het behandelen van de knie. Het team van orthopeden van het Rijnland knienetwerk beschikt over uitgebreide operatietechnieken en maken alleen gebruik van de meest moderne en betrouwbare orthopedische materialen.
Iedere knie is uniek en ieder bewegingsprobleem kent zijn eigen aanpak, onze werkwijze wordt dan ook aangepast aan uw situatie.

Acute knieklachten
Bij acute knieklachten (zoals bij een verdraaiing van de knie op het sportveld) kunt u het RKN benaderen via een van de deelnemende fysiotherapeuten of via uw huisarts. Deze zullen bepalen of het noodzakelijk is om u door te sturen naar een van de gespecialiseerde orthopeden voor aanvullend onderzoek (Röntgenfoto of MRI).
De orthopeed zal op basis van de uitkomst van dit onderzoek verder met u bespreken of het noodzakelijk is om de knie te opereren of dat het beter is om zonder operatie de knie te gaan revalideren.
Na een eventuele operatie zal de fysiotherapeut u verder begeleiden in het herstel of eventueel terugkeer naar de sport.

Langdurige knieklachten
Bij langdurige knieklachten (klachten die langer dan 6 weken aanhouden) is het raadzaam om eerst een van de deelnemende fysiotherapeuten te benaderen. Deze kunnen zeer goed analyseren of alle natuurlijke herstelkansen optimaal zijn benut en kunnen u bovendien goed voorlichten over de voor- en nadelen die een operatie heeft bij langdurige knieklachten. Mocht er aanvullend onderzoek of een operatie nodig zijn, dan kunt u er van op aan dat de orthopeed van het RKN hier veel ervaring in heeft.

Het RKN en topsport
Snel kunnen handelen weegt voor de topsporter net even wat zwaarder. Hierop is het RKN ingesteld; de deelnemende fysiotherapeut is hierin uw eerste aanspreekpunt. Door de directe toegankelijkheid van de fysiotherapeut kan deze, in overleg met de huisarts, vaak voor een spoedafspraak bij de orthopeed zorgen.
De uitgebreide kennis die de fysiotherapeut heeft van de verschillende sporten en de kniebelasting die daar bij komt kijken zijn zeer belangrijk. In de bespreking met de orthopeed worden deze in het advies meegenomen zodat de overweging die de orthopeed maakt voor het wel of niet opereren van een knie nog beter kan plaatsvinden.
De tijdwinst voor de sporter is hiermee aanzienlijk, daarnaast kan er vaak al gestart worden met het voorlopige herstelbeleid zodat de vaak onvermijdelijke achteruitgang tot een minimum beperkt kan worden.
Na een eventuele operatie zal de fysiotherapeut u verder begeleiden in de terugkeer naar de sport.

Diagnose15

behandeltrajecten

Met de uitgebreide kennis en ervaring van de orthopeden en fysiotherapeuten van het Rijnland knienetwerk hebben wij meerdere behandeltrajecten opgezet voor de behandeling van verschillende soorten knieklachten.

 

Behandeltrajecten >

 

de knie

De knie is een van de meest complexe gewichten uit ons lichaam. De verschillende onderdelen en de functie ervan hebben we voor u onder elkaar gezet. Zo krijgt u meer inzicht in uw klachten en de functie van de knie.  

 

De knie >

Welkom bij de ledenpagina's van