Diverse behandel- trajecten
Er bestaan meerdere soorten blessures aan de knieschijf de meeste kunnen zonder operatie behandeld worden. Het knieschijf traject geeft een beeld van hoe het Rijnland knienetwerk handelt als er sprake is van aanhoudende pijnklachten aan de knieschijf.
 • 1/5 Diagnose

  In de meeste gevallen stelt de fysiotherapeut van het Rijnland knienetwerk bij u de diagnose knieschijf-gerelateerde klachten. Omdat er in de regel geen sprake is van een (ernstige) beschadiging is een operatie niet noodzakelijk.

  U als patient in deze fase

  U krijgt duidelijkheid over uw klachten en de wijze waarop deze zijn ontstaan. Daarnaast wordt u verteld hoe u hier op korte termijn mee om moet gaan en welke zaken u kunt doen om de pijnklachten te verlichten. Adviezen over het belasten in het dagelijks leven en sport geven u een helder beeld over uw situatie en de invloed die u hier zelf op heeft.

  Bijzonderheden

  De oorzaken van het ontstaan van knieschijfgerelateerde klachten zijn vaak te vinden in de manier waarop de knie samenwerkt met de enkel en heup, dit vormt een onderdeel van het onderzoek en de diagnose. Bij twijfel over de betrokkenheid van de kniepees kan de fysiotherapeut besluiten een echografisch onderzoek te laten uitvoeren om dit in beeld te brengen. Bij ernstige afwijkingen van de stand van de knieschijf zal u voor verdere beoordeling doorgestuurd worden naar de orthopeden van het Rijnland knienetwerk.

   

 • 2/5 Afname pijn

  Tijdens en/of na belasten ontstaat er pijn in de knie. Afname van deze pijn maakt het vaak mogelijk om de knie weer op een goede manier te kunnen gebruiken. Afhankelijk van de ernst en duur van de klachten kan deze fase 2 tot 6 weken duren.

  U als patient in deze fase

  Het is belangrijk om de zaken die overbelasting in de knie veroorzaken op korte termijn te verminderen zodat de knie wat ruimte krijgt om aan het herstelproces te beginnen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee die passen bij uw situatie, hierbij kan gekozen worden voor rekoefeningen, oefeningen om de knieschijf en pees beter te laten doorbloeden en oefeningen die het stabiliseren van de knieschijf verbeteren.

  Bijzonderheden

  In sommige gevallen kan de fysiotherapeut de knie intapen om de pijn te verminderen en de kniefunctie te stimuleren. Daarnaast kan het zijn dat u het advies krijgt om steunzolen te laten aanmeten als de stand van de voet het correct werken van de knie tegenwerkt.

 • 3/5 Aanleren techniek

  Bij afnemende pijnklachten wordt het belangrijk om een goede controle over de knieschijf te krijgen en te zorgen dat deze in het bewegen weer mee gaat doen.

  U als patient in deze fase

  U zult bezig zijn met oefeningen die de controle rondom de knieschijf verbeteren, u krijgt dit aangeleerd van uw fysiotherapeut. Het is zeer belangrijk om de techniek goed eigen te maken. Dagelijks zelf oefenen is in de meeste gevallen echt een must om snel resultaat te behalen. Pijnklachten kunnen in deze fase nog wisselend aanwezig zijn.

  Bijzonderheden

  Door de pijnklachten in de knieschijf wordt het aanspannen van de bovenbeenspier als een soort reflex tegen gehouden. Doordat deze niet goed kan aanspannen wordt de knieschijf vaak niet goed door het gootje in het bovenbeen getrokken, waardoor de irritatieklachten van de knieschijf weer toenemen. Deze vicieuze cirkel moet dus doorbroken worden door de bewegingstechniek opnieuw aan te leren.

 • 4/5 Herwinnen kracht

  Nu de controle in de knie weer is hersteld wordt het belangrijk om weer voldoende kracht in het been te herwinnen zodat deze de belastingen weer voldoende kan opvangen.

  U als patient in deze fase

  U komt hiervoor 1 tot 2 keer in de week bij uw fysiotherapeut en daarnaast doet u oefeningen in uw thuissituatie. De meeste handelingen uit het dagelijks leven zijn weer op een normale manier uit te voeren.

  Bijzonderheden

  De duur van deze fase is afhankelijk van het krachtverlies dat in de knie is ontstaan en kan tussen de 2 en 4 weken duren.

 • 5/5 Terugkeer in sport

  U werkt in deze fase naar het bewegen en belasten binnen uw eigen sport toe. De techniek die u heeft aangeleerd wordt nu uitgevoerd bij bijvoorbeeld springen of rennen.

  U als patient in deze fase

  U komt gemiddeld 1 keer per week bij uw fysiotherapeut en bent weer bezig met de bewegingen die u in uw eigen sport nodig heeft. Daarnaast zal u starten met de (gedeeltelijke) hervatting van uw eigen sport om uit te testen of de knie de belasting voldoende aan kan.

  Bijzonderheden

  Vaak zal het nodig zijn om te kijken naar de verdeling van de sportbelasting gedurende de week. Uw fysiotherapeut zal u hier passend advies in geven om de terugkeer van klachten door overbelasting te voorkomen.

Welkom bij de ledenpagina's van