Diverse behandel- trajecten
Een veel voorkomende knieblessure is de meniscusscheur. In onze behandeling maken we onderscheid tussen de acute- en de niet-acute meniscusscheur. Het is voornamelijk de niet acute meniscusscheur die meer tijd en aandacht nodig heeft om te herstellen. In 5 stappen geven wij inzicht hoe de behandeling van de niet-acute meniscusscheur in grote lijnen verloopt en waar u als patiënt mee te maken krijgt.
  • 1/5 Diagnose

    De diagnose van de gescheurde meniscus wordt, na het maken van een MRI, door de orthopeed gesteld. Daarnaast wordt er gekeken of er nog meer schade in de knie is ontstaan welke een operatie of revalidatie kan belemmeren.

    U als patient in deze fase

    Vaak heeft u een voorgeschiedenis met deze klachten en loopt u al enige tijd met een pijnlijke knie. De fysiotherapeut of uw huisarts heeft u het advies gegeven om de knie door de orthopeed te laten bekijken. U krijgt duidelijkheid over uw klachten en krijgt advies over welke behandeling voor u het meest succesvol zal zijn. Indien een operatie nodig is wordt hiervoor met u een afspraak gemaakt.

    Bijzonderheden

    De niet acute meniscusscheur ontstaat vaak samen met slijtage van het gewichtskraakbeen. Vaak zijn de klachten langere tijd (enkele weken tot maanden) aanwezig en wisselend in hevigheid. Wanneer de knie regelmatig dik wordt, het belasten van de knie ernstig wordt beperkt en een periode van rust niet voldoende effectief is, is een operatie vaak de enige mogelijkheid.

  • 2/5 Operatie

    De operatie van de meniscus wordt via een kijkoperatie uitgevoerd. U verblijft meestal één dag in het ziekenhuis en kan aan het eind van deze dag weer naar huis. U zult de knie vaak niet gelijk kunnen belasten en loopt daarom met krukken.

    U als patient in deze fase

    In het ziekenhuis krijgt u oefeningen mee om het herstel van de knie te stimuleren en wordt u aangeleerd hoe u met krukken kunt lopen. Daarnaast krijgt u een combinatie van pijnstillers en ontstekingsremmers mee, hiermee kunt u de knie verder helpen om met zo min mogelijk ongemak van de ingreep te kunnen herstellen.

    Bijzonderheden

    Omdat de meniscus over een langere tijd is gaan afbrokkelen is het zogenaamde ‘hechten’ van de meniscus niet meer mogelijk. De meniscus ziet er vaak ‘gerafeld’ uit en dit deel van de meniscus wordt weggehaald zodat de rafels niet verder kunnen inscheuren. Het gewichtskraakbeen heeft vaak wat tekenen van slijtage en is ook wat gaan rafelen. Rafels die in de weg zitten zullen worden weggehaald waardoor de knie wat beter kan bewegen.

  • 3/5 De eerste week

    In de eerste week is het belangrijk om de knie te laten bijkomen van de operatie en het bewegen in de knie langzaam op geleide van de pijnklachten op te zoeken.

    U als patient in deze fase

    U mag de knie gaan belasten op geleide van de pijnklachten en start met het doen van kleine lichte oefeningen om de bewegingsvrijheid in de knie te herwinnen. Dagelijks meerdere keren bewegen en oefenen is zeer belangrijk omdat dit het verstijven van de knie helpt voorkomen. Meestal heeft u hierbij nog geen extra fysiotherapie nodig. Het drukverband dat om de knie zit mag er na één dag afgehaald worden.

    Bijzonderheden

    Omdat het bot en de randen van de meniscus na de operatie vaak wat gaan irriteren is het belangrijk om de medicijnen die u heeft meegekregen tegen de napijn en zwelling te gebruiken. Bij langdurige knieklachten is vaak het vlies rondom de knie (het kniekapsel) verdikt, dit versterkt vaak de pijnklachten in de knie en zorgt ervoor dat de knie sneller verstijft na een operatie.

  • 4/5 Opbouwen kniebelasting

    In deze fase gaat u het belasten van de knie geleidelijk opbouwen, de snelheid waarmee u dit kunt doen is sterk afhankelijk van de ernst van de schade in de knie en de tijd die u voor de operatie al met knieklachten heeft gelopen.

    U als patient in deze fase

    Indien u de knie volledig kunt strekken en voldoende kunt buigen gaat u het gebruik van de krukken geleidelijk afbouwen. Autorijden en fietsen mag vaak weer als u zonder krukken goed en stabiel kunt lopen. Afhankelijk van uw eigen situatie moet u rekening houden met 2 tot 6 weken voordat deze activiteiten weer mogelijk zijn. Indien u vastloopt in de opbouw van belasten of de knie niet voldoende vrij kan bewegen, krijgt u fysiotherapeutische hulp om uw persoonlijke situatie te ondersteunen.

    Bijzonderheden

    Omdat een deel van de meniscus is weggehaald neemt de druk op het gewrichtskraakbeen toe, hierdoor heeft de knie in het begin meer moeite om langere tijd te staan of lopen. Daarnaast worden zwaardere belastingen zoals fietsen met tegenwind of traplopen tegengehouden omdat de toegenomen druk in de knie nog irritatie kan veroorzaken. Het is vooral belangrijk dat u de juiste balans vindt tussen het belasten van de knie en de tijd die de knie nodig heeft om van de belasting te herstellen.

  • 5/5 Hervatten sport en hobby

    Het hervatten van sport en of hobby’s is vaak mogelijk na 2 tot 3 maanden. Zware sporten, zoals hardlopen kunnen meer tijd kosten en zijn niet in alle gevallen aan te raden. U krijgt hier uitgebreid advies over.

    U als patient in deze fase

    Indien voor u fysiotherapeutische ondersteuning nodig is, zult u samen met uw therapeut werken aan het opbouwen van de belastbaarheid zodat u uw eigen sport weer uit kunt voeren. U zult hiervoor 1 tot 2 maal in de week bij uw fysiotherapeut komen en dit traject zal gemiddeld 2 tot 3 maanden duren.

    Bijzonderheden

    In sommige gevallen is het aan te raden om oefeningen te blijven doen die de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen onderhouden. Daarnaast kan het zijn dat uw sport of bewegingsactiviteiten aangepast moeten worden, uw fysiotherapeut zal u hierin adviseren.

Welkom bij de ledenpagina's van