Diverse behandel- trajecten
Het traject kraakbeenbeschadigingen geeft een beeld van hoe het Rijnland knienetwerk handelt als er kleine gebieden van slijtage van het kraakbeen in de knie geconstateerd worden. In sommige gevallen is een operatie aan de knie noodzakelijk en heeft u begeleiding nodig van een gespecialiseerde fysiotherapeut om goed herstel plaats te laten vinden.
  • 1/6 Diagnose

    De diagnose kraakbeenbeschadiging wordt gesteld door de orthopeed na het maken van een MRI. Kraakbeenbeschadigingen komen vaak voor samen met andere (eerdere) letsels van het kniegewricht. De beste behandeling is hierdoor per persoon verschillend.

    U als patient in deze fase

    U loopt al geruime tijd met toenemende pijnklachten in de knie en begint beperkingen in werk, hobby’s en/of sport te ontwikkelen. De knie wordt regelmatig dik na belasten en u begint te merken dat het lopen en kracht zetten niet meer goed uitvoerbaar zijn. In de meeste gevallen heeft uw huisarts u doorverwezen naar de orthopeed voor aanvullend onderzoek. Bij de diagnose ‘kraakbeenbeschadiging’ wordt u verteld hoe de knie er voor staat en welke behandeling het meeste kans van slagen heeft.

    Bijzonderheden

    Kraakbeenbeschadiging in de knie is een vorm van traumatische slijtage van een klein deel van het kraakbeen. Vaak is er een soort ‘gat’ in het kraakbeen zichtbaar en is er pijn bij het belasten van dit gebied. Deze beschadigingen vallen vaak samen met beschadigingen aan de meniscus, deze zal dan bij een kijkoperatie eveneens behandeld gaan worden.

     

  • 2/6 Operatie

    Afhankelijk van de grote van de kraakbeenbeschadiging in de knie en de oorzaak hiervan kan het zijn dat een operatie noodzakelijk is voor het herstel in de knie. In dit traject lichten we de operatie toe die bij kleine kraakbeen beschadigingen wordt uitgevoerd.

    U als patient in deze fase

    Nadat de kijkoperatie is uitgevoerd in het ziekenhuis krijgt u oefeningen mee om het herstel van de knie te stimuleren en wordt u aangeleerd hoe u met krukken kunt lopen. In de meeste gevallen mag u de knie niet belasten om de aanmaak van kraakbeencellen niet te verstoren. Daarnaast krijgt u een combinatie van pijnstillers en ontstekingsremmers mee, hiermee kunt u de knie verder helpen om met zo min mogelijk ongemak van de ingreep te kunnen herstellen.

    Bijzonderheden

    Kleine kraakbeen beschadigingen kunnen door het maken van kleine ‘gaatjes’ in het bot worden behandeld. Doordat deze gaatjes in het bot vocht en bloedresten gaan lekken, zal het lichaam cellen aanmaken om deze gaatjes weer dicht te stoppen. Bij de aanmaak van genoeg kleine gaatjes ontstaat hierdoor weer een nieuwe laag over het beschadigde gebied. Deze nieuwe laag bestaat deels uit littekencellen en deels uit originele kraakbeen cellen en is op termijn weer goed belastbaar.

  • 3/6 De eerste 6 weken

    In de eerste week is het belangrijk om de knie te laten bijkomen van de operatie en het bewegen in de knie langzaam op geleide van de pijnklachten op te zoeken. Tot aan 6 weken na de operatie is het belangrijk dat het geopereerde gebied geen druk te verwerken krijgt.

    U als patient in deze fase

    Omdat u de knie nog niet mag belasten en u met krukken loopt is het belangrijk om de spieren te onderhouden zodat deze niet teveel kracht verliezen. U start met het doen van kleine lichte oefeningen voor spiercontrole en om de bewegingsvrijheid in de knie te herwinnen. Dit zult u door uw fysiotherapeut aangeleerd krijgen en dagelijks zelf uitvoeren. Dagelijks meerdere keren bewegen en oefenen is zeer belangrijk omdat dit het verstijven van de knie helpt voorkomen.

    Bijzonderheden

    De cellen die in de vroege reparatie van de boorgaatjes in de knie worden aangemaakt zijn nog zeer kwetsbaar, u zou deze kunnen vergelijken met het korstje op een wondje. In de loop van de komende 6 weken gaan deze cellen zich versterken en is het mogelijk om de cellen in toenemende maten te gaan belasten zodat deze de juiste vorm en dichtheid gaan aannemen.

  • 4/6 Opbouwen van belasten

    Als na controle bij uw orthopeed alles er goed uit ziet gaat u starten het het afbouwen van de krukken en kunt u geleidelijk aan weer meer gaan belasten.

    U als patient in deze fase

    Indien u de knie volledig kunt strekken en voldoende kunt buigen gaat u het gebruik van de krukken geleidelijk afbouwen. Autorijden en fietsen mag vaak weer als u zonder krukken goed en stabiel kunt lopen. Afhankelijk van uw eigen situatie moet u rekening houden met 2 tot 6 weken voordat deze activiteiten weer mogelijk zijn. Uw fysiotherapeut zal u begeleiden bij  het opbouwen van het belasten. U zult hier gemiddeld 2 keer per week komen.

    Bijzonderheden

    De cellen die terug zijn gaan groeien in het geopereerde gebied kunnen nu wat meer druk hebben. In deze fase zijn ze echter nog wel zacht, het is dus belangrijk om het belasten langzaam op te voeren zodat het groeiproces niet verstoord wordt.

  • 5/6 Opbouwen van kracht

    Omdat u langere tijd met krukken heeft moeten lopen is er vaak krachtverlies. Dit wordt in deze fase hersteld zodat de knie ook op sportgebied weer inzetbaar wordt.

    U als patient in deze fase

    U bent 2 tot 3 maal per week zeer intensief bezig met krachttraining bij uw fysiotherapeut. Er wordt steeds meer getraind naar de vaardigheden die de knie moet hebben bij de sport die u na afloop van de revalidatie weer wilt beoefenen. Deze fase wordt vaak als zwaarste aangegeven door onze patiënten, uw eigen inzet en doorzettingsvermogen is in deze fase bepalend voor uw eindresultaat.

    Bijzonderheden

    Het zijn voornamelijk de draaibewegingen die de knie nog niet goed kan verwerken. Dit soort bewegingen worden dan ook in de eerste 6 maanden na de operatie gemeden. Zelf sporten is in deze fase beperkt tot de zogeheten ‘non-impact’ sporten zoals fitness, fietsen, roeien en zwemmen.

  • 6/6 Hervatting van sport

    U werkt in deze fase naar het bewegen en belasten binnen uw eigen sport toe. De kraakbeenbeschadiging is inmiddels voldoende hersteld om de druk in de knie goed te kunnen opvangen.

    U als patient in deze fase

    U komt gemiddeld 1 keer per week bij uw fysiotherapeut en bent weer bezig met de bewegingen die u in uw eigen sport nodig heeft. Daarnaast zal u starten met de (gedeeltelijke) hervatting van uw eigen sport om uit te testen of de knie de belasting voldoende aan kan.

    Bijzonderheden

    In de meeste gevallen is het mogelijk om sport vanaf 6 tot 8 maanden na de operatie te hervatten. Het herstelde kraakbeengebied kan het eerste jaar nog wat zachter blijven dan het originele kraakbeen. Het blijft dus in het begin zeer belangrijk dat u het belasten goed kunt doseren. Het kan zijn dat gezien de locatie en ernst van het defect het af te raden is om sporten te beoefenen waarbij rennen en rotaties veel voorkomen (zoals bij voetbal). Uw fysiotherapeut zal u hier passend advies in geven om de terugkeer van klachten door overbelasting te voorkomen.

Welkom bij de ledenpagina's van