Bianca Gloudemans

Het RijnlandKnienetwerk in de praktijk

De fanatiek hockeyspelende Frank van 14 jaar liep in augustus 2014 een vervelende blessure op. Hij viel van zijn longboard en brak daarbij, net onder zijn knie, zijn scheenbeen tevens is ook de pees van de bovenbeenspier hierbij losgeraakt. Hiervoor is hij geopereed in het Rijnland ziekenhuis bij een van de aangesloten orthopeden van het netwerk.
Na de operatie is de revalidatie procedure gestart waarbij de orthopeed schakelt met een fysiotherapeut uit het netwerk. De eerste vier weken mocht de knie niet belast worden en droeg Frank een brace. Met de fysiotherapeut is vervolgens een behandelplan opgesteld om er voor te zorgen dat Frank zo snel mogelijk weer kon hockeyen.

In de eerste face wordt getraind op het weer leren lopen en buigen en strekken van de knie. Hierna wordt aandacht besteed aan de belastbaarheid van de knie. Door middel van een strak trainingsprogramma in de oefenzaal en oefeningen om thuis te trainen wordt de belastbaarheid van de knie opgebouwd. Elke fase in het traject werd afgesloten met enkele testen om zo te kijken of de knie voldoende aan kan en er gestart kan worden met de volgende fase. Nadat de belastbaarheid is opgebouwd werd gestart met het sportspecifiek trainen, eerst nog in de oefenzaal waarbij de oefeningen steeds zwaarder en sneller werden. Daarnaast wordt ook gewerkt aan het uithoudingsvermogen om zo een optimale situatie te creëren. Rond de kerstperiode kon er voor het eerst weer op het veld getraind worden, nog steeds onder begeleiding van de fysiotherapeut. De oefeningen richten zich nu vooral op de sportspecifieke eigenschappen en ondergrond. Er word veel getraind met loopladders, spronghekjes en weerstand banden en natuurlijk ook met de stick en de bal. Voordat Frank weer kan aansluiten bij de trainingen van zijn team zal hij eerst nog een biodexmeting moeten doen bij een van de testcentra’s van het Rijnland Knienetwerk. Hierbij wordt gekeken of het krachtsniveau in beide knieën optimaal is. Daarna kan hij weer lekker mee gaan trainen en zich richten op de competitie.

Waarbij Frank dacht dat hij misschien wel helemaal nooit meer zou kunnen hockeyen staat hij nu na een half jaar intensive revalidatie weer op het veld. ‘De revalidatie was zwaar maar ik ben nooit met tegenzin naar de fysio gegaan. Het werd al snel een soort training en door de sturing van mijn fysio bleef ik gemotiveerd om te werken aan mijn eigen herstel. Begin juni moeten de  schroeven/pennen uit mijn knie gehaald worden. Gelukkig zou het herstel hiervan volgens de orthopeed maar een week moeten duren. Dit komt mooi uit in het verloop van het hockeyseizoen, zodat ik de 2e helft van deze competitie nog kan spelen.’

Welkom bij de ledenpagina's van